2014. május 26., hétfő

Színek, érzések, kora nyár

Észrevettétek már, hogy amikor az ember elkezdi érezni az évszak változását, úgy lopóznak új színek  az életébe? Én mindig mosolyogva élem át, mikor azon kapom magam, hogy ősszel hirtelen a mélyebb okkerek, vörösek felé nyúl a kezem a butikban, pontosan az KELL, amit nyáron semmi pénzért nem rángattam volna magamra.

Valahogy így vagyok most is: egyre üdébb, frissebb színekre vágyom, itt a nyár, a meleg, a könnyű ruhák, a lágy kiegészítők ideje. Szerintem mindenkinek él a fejében egy színharmónia, ami eszébe jut egy évszakról. Nos, számomra a nyár ezt a színkavalkádot jelenti:

http://design-seeds.com/


A színek hatását több kultúra több oldalról megközelítve vizsgálja. Kíváncsi voltam, az én "nyár" színeim mit tudnak :). A különféle értelmezések közül most a számomra legérdekesebbeket emelném ki, legalábbis azokat, amik ezekre a színekre jellemzőek.
Ezt az oldalt nagyon hasznosnak találtam, itt a jelentés mellett a színek gyógyító hatásait részletezik. 
A kéket és a vöröset írja le, a türkizről és a korallról sajnos nem esik szó.
A kék köztudottan gyógyító hatású, emellett a bölcsességet, a türelmet és az igazságot szimbolizálja. Ennek megfelelően nyugtató hatású, és segít leküzdeni a kisebbrendűség érzést. Rossz hír a kék szín kedvelőinek, így nekem is: "A kék szín kedvelői képesek úgy manipulálni embertársaikat, hogy azt észre sem lehet venni." Ezt is megtudhattuk... :P

pinterest.com

A vörös szín a kreativitást, dinamizmust, aktivitást jelképezi, és sok pozitív hatása mellett nem szabad túlzásba vinni viselését. A vörös szín méregtelenít, fellazítja izmainkat, izületeinket. Itt is találtam egy biztató mondatot: "A vörös szín képes biztosítani számunkra azt a plusz löketet, amely céljaink elérésére sarkall."
Ebből én azt a konklúziót vontam le, hogy mégis érdemes vörös ruhában járni ;)



pinterest.com


A korallról és a türkizről ezen az oldalon olvasgattam.
Nagyon meglepődtem, mikor azt olvastam, hogy a korall a boldog szerelem színe. Pedig tényleg nagyon finom, hamvas, örömteli szín, ha jobban belegondolok. Emellett "segít a rossz kapcsolatok, a félelmek elengedésében, a viszonzatlan szerelem, szeretet feldolgozásában, feladataink, életterhünk szeretetteljes elfogadásában".

pinterest.com




A türkiz jelentése nagyon izgalmas, a médiával, számítógéppel, művészetekkel foglalkozók színe. Aki ezt a színt kedveli, az valószínűleg érzelmes, naív, a megérzéseire hagyatkozó ember az oldal írója szerint. Valamint vigyázat: "Aki elutasítja ezt a színt, képtelen alkalmazkodni, együtt haladni a korral."

pinterest.com

Tudomásul vettem az olvasottakat :). Van amivel egyetértek, van, amivel nem, de egy biztos: nagyon izgalmas téma a színek világa, akármelyik oldalról is vizsgáljuk. Ugyanakkor jó lenne néha, ha valaki megmagyarázná az egy-egy színhez fűződő ellenállhatatlan vonzalmamat :).



Zemplényi Luca

3 megjegyzés:

  1. Hmm, nagyon érdekes. Amennyire szeretem a narancsot és a pirosat (meg a türkizt) a korall soha nem tartozott a kedvenceim közé... lehet, hogy itt az ideje felvennem a listámra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet :) De azért messzemenő következtetéseket ne vonj le :)

      Törlés
  2. Ez a Design Seeds zseniális, én minden nap azt hiszem, hogy MOST megvan az új kedvenc színkombinációm, aztán másnap rájövök, hogy mégsem, mert van jobb :-D

    VálaszTörlés